LINK Bergen og omegn er en frivillig organisasjon dedikert til å samle mennesker i samtalegrupper. Gruppene blir satt sammen av 5-8 faste deltakere som møtes 1 gang i uken. LINK-gruppene er i hovedsak satt sammen på tvers, dvs. at folk har ulike årsaker til deltakelse. I tillegg starter vi spesifikke grupper på forespørsel fra samarbeidspartnere eller deltakere. Da er alle deltakerne der av samme årsak.
Gruppene blir satt i gang av en igangsetter, og fortsetter deretter alene. Igangsetter følger opp gruppen ved behov, og vi besøker gruppene jevnlig. Det er tilrettelegging og oppstart av gruppene som i hovedsak krever ressurser. Derfor kan vi starte mange flere grupper enn om gruppene skulle være ledet. Vi har startet 39 samtalegrupper siden oppstarten i januar 2021.
Våre mål for LINK Bergen og omegn:
Tilgjengelighet: Vi skal være stedet hvor mennesker som har behov for å snakke med noen, får det. Uten at man må ha en diagnose, henvisning, eller at problemet må være av en viss størrelse.
Tid: Vi vet at ikke alle kan ta seg fri fra jobb eller skole for å delta på tilbud som vårt. Derfor starter vi grupper på tidspunkt som passer deltakerne; morgen, formiddag, ettermiddag og kveld.
Anonymitet: Vi vet at mange tar kontakt siden omverdenen ikke får vite hvorfor man går i en LINK-gruppe. På den måten eier man sin egen historie til man selv er klar til å fortelle.
Autonomi: Vi skal bidra til at deltakerne våre mottar hjelp fra de andre i gruppen. I tillegg skal de få kjenne på følelsen av det å hjelpe andre. Ved å legge til rette for et trygt fellesskap, gir man deltakerne en sterk følelse av autonomi; både for egen prosess og for deltakelse i gruppen.
Deltakermedvirkning: Vi har stort fokus på deltaker-medvirkning. Våre verktøy, som gruppene benytter, blir kontinuerlig revidert på bakgrunn av tilbakemeldinger og observasjoner av gruppene.
Gruppesammensetning: Selv om vi erfarer og vet at grupper satt sammen på tvers av problemstilling fungerer godt, så skal deltakere få komme med ønsker om gruppesammensetning.
Supplement: Vi skal være et supplement ved at vi viser deltakere videre til andre organisasjoner og tilbud som eventuelt passer dem bedre. Det er vår jobb å vite om, eller finne ut av, andre tilbud i Bergen og omegn som kan gagne deltakeren.
Responstid: Hver enkelt deltaker skal føle seg sett og tatt i mot på en god måte. Vi skal ha responstid på 1 døgn, og hver enkelt skal være invitert til en individuell samtale i løpet av en uke.
Kurs og veiledning: LINK skal være tilgjengelig for andre organisasjoner som ønsker å starte grupper innad i egen organisasjon. Det skal vi være ved å tilby kurs i igangsetting av grupper samt veiledning, oppfølging og rådgivning til de som starter gruppene.
Frivillige: LINK skal opparbeide seg en god frivillig base som kan bistå andre organisasjoner/instanser i oppstart av grupper.
Annet:
Vold i nære relasjoner: Vi har midler fra Konfliktrådet for å å jobbe opp mot målgruppen voldsutsatte. Vi informerer om vold i alle våre grupper, og tilbyr deltakelse for voldsutsatte både i ordinære grupper, og i spesifikke grupper. Våren 2023 utarbeidet vi et spørreskjema som ble sendt ut anonymt til våre deltakere og andre, der vi hentet inn tilbakemeldinger fra 49 voldsutsatte. I tillegg var vi med Bergen Sanitetsforening, Bergen Soroptimistklubb, Vestland Innvandrerråd og Kvinnesaksforeningen å arrangere to innspillsmøter for voldsutsatte. Tilbakemeldingene er som Bergen kommune vil benytte i ny handlingsplan mot vold i nære relasjoner. I tillegg har en av våre ansatte holdt foredrag om tematikken på Litteraturhuset, Kvinnehelsehuset og for politiet. Vårt mål er å både gi et tilbud til voldsutsatte, benytte vår mulighet til å øke deltakernes kunnskap om vold, men også jobbe sammen med andre for å øke den generelle kunnskapen i samfunnet når det gjelder vold i nære relasjoner.
Åpen gruppe: Gjennom prosjektmidler fra SPV tester vi nå ut et tilbud om åpne grupper. Det er et tilbud til de som har vært i kontakt med oss, men som av ulike årsaker ikke kan gå inn i våre ordinære grupper (lukkede, selvstyrte). Det er for eksempel personer som jobber turnus, som har aleneansvar for barn annenhver uke, som har en problemstilling som gjør at LINK ikke ønsker å gi de andre deltakerne ansvar for vedkommende, eller for de som står på vent til en lukket gruppe. Vårt mål her er å gi et tilbud til de som ikke kan forplikte seg til deltakelse én gang i uken, med fokus på det forebyggende aspektet i å møte folk før problemene har vokst seg for store.